In onderstaand bericht worden mijn ervaringen rondom het maken en bestellen van een fotoboek bij Albelli beschreven.

Opengeslagen Albelli fotoboek

Na onze vakantie in de Ardèche was de wens groot om een fotoalbum te maken met behulp van één van de diverse services die er op internet te vinden zijn. De keuze is op Albelli gevallen aangezien dit de centrale is achter HEMA  en via Twitter Martin de Boer enthousiast had geschreven over het product. Verder hadden de diverse promotieactiviteiten rondom het wereldkampioenschap mij over te streep getrokken. Vooralsnog heb ik geen ervaring met andere services waarmee fotoboeken gemaakt kunnen worden. Naast bovenstaande is het prettig om van een Nederlandse partij gebruik te maken die korte levertijden hanteert.

Gebruik van de Albelli fotoboek software

Via de website is het voor Windows computers eenvoudig om de software te downloaden en te installeren. Na installatie kan je direct aan de gang met een nieuw product, waarbij je kan kiezen uit: fotoboeken, kalenders en agenda’s, canvas en kaarten. Binnen de categorie fotoboeken is het mogelijk om te kiezen uit vierkant, liggend, staand en pocket boeken. Voor het album over de zomervakantie in de Ardèche is er gekozen voor liggend L 28 x 21cm mat uitvoering. Om niet teveel tijd kwijt te zijn het het pagina-per-pagina vullen van het albelli fotoboek is er gekozen om het fotoboek automatisch te vullen. Over het algemeen ging dit goed, echter zijn er twee minpunten. 1. De foto’s zijn standaard gesorteerd op naam en bij gebruik van meerdere camera’s is sortering op datum logischer, 2. Foto’s zijn niet te groeperen, waardoor je bij verplaatsingen soms hele pagina’s opnieuw moet samenstellen.

Albelli software om een Fotoboek te bewerken.

Aangezien ikzelf ervaren ben met Photoshop had ik het idee dat ik tegen beperkingen aan liep qua bewerkingen van de foto’s. Het zou dan ook een pre zijn als de fotobewerking geïntegreerd kan worden met andere pakketten (Picasa, Flickr, etc.) of dat de webbased versie meer mogelijkheden krijgt. Bij die laatste zouden de mogelijkheden zoals Picnik die biedt een mooie aanvulling zijn.

Bestelling en levering Albelli Fotoboek

Na het afronden van de werkzaamheden is het mogelijk om door middel van een 4-stappen procedure het fotoboek te bestellen en te betalen. Tijdens dit proces worden de foto’s geüpload, kan je betalen (o.a. via iDeal) en kan je je gegevens invullen. Aangezien de bestelling op zondag is geplaatst verwachten wij het eindproduct op vrijdag of zaterdag volgens de levertijden. Omdat er gedurende de eerste dagen van de week geen wijziging in de status kwam hebben we op donderdag en vrijdag contact opgenomen met de klantenservice en die gaven aan dat het écht vrijdag verstuurd zou worden. Helaas heeft de uitlevering pas op maandag plaatsgevonden en werd het eindproduct op dinsdag bezorgd.  Navraag bij de klantenservice wees uit dat er schijnbaar iets mis was gegaan met het eerst exemplaar, zodat het fotoboek opnieuw geprint moest worden. Tijdens dit proces is er onnodige vertraging opgetreden. Als tegemoetkoming heeft Albelli het aanbod gedaan om 50% van het bedrag de restitueren.  Een zeer genereus aanbod waarmee het leed van de vertraging grotendeels is verzacht.

De levering zelf is gedaan in een mooie kartonnen verpakking die ervoor zorgt dat het product onbeschadigd wordt afgeleverd. Verder zat er een kwaliteitskeurmerk bij welke aangaf dat het album persoonlijk was gecontroleerd.

Kwaliteit van het Albelli Fotoboek

Albelli fotoboek met aan de linkerzijde een scheur!

De eerste indruk van de kwaliteit van het Albelli fotoboek is goed. Wel zat er een kleine scheur linksonderin op de kaft (zie foto hiernaast), dit heb is zo gelaten aangezien we al geruime tijd op het boek hebben gewacht. Om wederom een week zonder het fotoboek te zitten verdiende niet onze voorkeur.

De scherpte van de afgedrukte foto’s lijkt tegen te vallen. Sommige foto’s zijn wat korreliger op de pagina’s, de oorzaak hiervan is niet duidelijk aangezien ze in hoge resolutie zijn aangeleverd. Wellicht zit dit in de verwerking/upload van de foto’s naar de Albelli centrale waar er al een verkleining/optimalisatie plaatsvindt. De fotokleur lijkt minder te zijn als je bovenstaande afbeeldingen (het opengeslagen fotoboek en de screenshot van de bewerkingssoftware) met elkaar vergelijkt. De scherpte en de kleur kan mede veroorzaakt zijn doordat het fotoboek in mat is afgedrukt, echter is er geen vergelijkingsmateriaal met een glansversie.

Aangezien de pagina’s zijn verlijmd kraakt het boek soms bij het opengaan, echter zit het voldoende stevig in elkaar. Het kunnen leveren van gebonden exemplaren zou een pre zijn.

[box type=”info” size=”large”]Vergelijking met Pixum: Lees de volgende ervaring met Pixum Fotoboek wanneer je nog zoekende bent naar een andere fotoboeken leverancier![/box]

Conclusie

Hoewel er hierboven kritische kanttekeningen zijn geplaatst is er tevredenheid over het eindresultaat voor deze prijs/kwaliteit verhouding. Ook de (klanten)service van Albelli is erg meegevallen. Via de chat, mail en telefonische zijn ze goed bereikbaar. Naast de restitutie zaten er bij het geleverde fotoboek ook promotiecodes waarmee korting kan worden verkregen bij een volgende bestelling.

Een volgende fotoboek wordt ook nog met Albelli gemaakt. Als er iemand ook ervaring heeft met Albelli of met andere fotoboek service/centrales dan hoor ik het graag als reactie op dit bericht. Wellicht heeft iemand nog suggesties of aanbevelingen voor andere leveranciers.

Pluspunten Minpunten
+ Software eenvoudig in gebruik
+ Diverse bewerkingsmogelijkheden
+ Automatische pagina indelen
+ Goede service vanuit Albelli bij fouten
– Software start altijd met overzichtsindeling (niet met huidig project/fotoboek)
– Boek gelimiteerd aan x aantal pagina’s, niet mogelijk een set eruit/erbij te plaatsen
– Kwaliteit foto’s, komen korrelig over
– Ondanks kwaliteitscontrole een scheur in de kaft van het boek

Update

 • 25 juli 2010: Op aanraden van één van de reacties op dit bericht is er contact opgenomen met de klantenservice. Geheel kosteloos werd er een nieuw exemplaar toegestuurd, ditmaal zonder een scheurtje in de kaft. Verder lijkt het erop dat de scherpte en de kleuren van deze print/druk beter zijn.
Ervaring: Maken en bestellen van een Albelli Fotoboek
Getagd op:                 

14 gedachten over “Ervaring: Maken en bestellen van een Albelli Fotoboek

 • Pingback:Tweets die vermelden Ervaring: Fotoboek maken en bestellen bij Albelli « Ruben Woudsma -- Topsy.com

 • 15 juli 2010 om 08:35
  Permalink

  Het vakblad FotoDigiPRO heeft in juli 2010 fotoboeken op écht fotopapier getest.
  Het CEWE Fotoboek en Profotonet kwamen daarbij met voorsprong als beste uit de bus, met als eindcijfer een 8.2!
  (Albelli levert geen fotoboeken op écht fotopapier).

  Beantwoorden
  • 19 juli 2010 om 09:22
   Permalink

   Bedankt voor je reactie. CEWE heb ik nog geen ervaring mee, maar er zijn diverse partijen die daarbij de fotoboeken laten drukken. Wellicht dat ik dat nog eens ga proberen.

   Helaas kon ik op de website van Profotonet niet veel voorbeelden/screenshots vinden hoe de applicatie werkt en hoe het eindresultaat er uit ziet.

   Beantwoorden
 • 16 juli 2010 om 10:20
  Permalink

  Dank voor de uitgebreide feedback! U kunt svp contact opnemen met onze klantenservice op 0900-albelli en laten weten dat er een scheurtje in uw boek zat. Vraag hen svp uw boek nogmaals te produceren (mede namens mij). Wanneer u het goede boek heeft ontvangen kunt u het beschadigde boek kostenloos retourneren. U mist dan geen dag uw boek en heeft een exemplaar zoals u dat van ons mag verwachten.

  Beantwoorden
  • 19 juli 2010 om 09:23
   Permalink

   Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels contact opgenomen met de klantenservice en er wordt een nieuw album toegestuurd. Erg netjes hoe Albelli hiermee omgaat.

   Beantwoorden
 • Pingback:Ervaring met online kookboek vriendenkookboek.nl « « Ruben Woudsma Ruben Woudsma

 • Pingback:Ervaring maken en bestellen van een digitaal fotoboek bij pixum

 • 31 augustus 2011 om 09:42
  Permalink

  Ik zou ook graag een foto boek willen maken.
  Nu valt er te kiezen of je een foto op je omslag wilt. Dat is natuurlijk wel het mooiste.. Weet u misschien hoe het er uit komt te zien als je NIET een eigen foto als omslag gebruikt?

  Aangezien dit niet noodzakelijk is voor dit album. Maar het er wel mooi uit moet zien!

  Ik hoop dat u mij hier iets meer over kunt informeren..

  Beantwoorden
 • 15 augustus 2013 om 22:10
  Permalink

  Ik vind http://www.albelli.nl echt één van de beste fotoboek aanbieders. Het systeem is behoorlijk verbeterd de laatste 2 jaar. leuke designs goede kwaliteit en snel in huis.

  ga zo door!

  groetjes,

  Suzanne

  Beantwoorden
  • 26 augustus 2013 om 09:47
   Permalink

   Hoi Suzan. Het systeem is ook enorm verbeterd en blijft zeer prettig software om mee te werken. Zelf ben ik voor de grotere vakantieboeken overgestapt op Pixum, lees hierover mijn andere verslag (en aanvulling).

   In de recente test van de consumentenbond kwam Cewe als beste uit de testen en bij Fotoalbum maken ontlopen de grote aanbieders elkaar niet veel. Het verschil zit hierbij in de marges.

   Beantwoorden
 • 25 januari 2014 om 13:28
  Permalink

  Over de kwaliteit van Albelli ben ik ook altijd tevreden geweest. De tip die genoemd wordt over CEWE is ook een goede denk ik.

  Ga binnenkort verschillende fotoboeken bestellen en vergelijken op vooral afdruk kwaliteit.

  De opmerking over de korrelige foto’s ken ik helaas ook, alleen dan van een natuur fotoboek van National Geographic. Deze was ook mat met een korrel resultaat, het magazine is hoogglans en veel betere kwaliteit.

  Beantwoorden
 • 26 maart 2014 om 11:52
  Permalink

  Mocht je een fotoalbum bij Fotoalbum.nl willen maken, stuur mij gerust een e-mail dan verzorg ik een mooie unieke kortingskorting. Wij leveren gewoon fotoboeken op fotopapier en zijn ook als beste getest door de Consumentenbond in 2012 en 2013.

  Beantwoorden
 • 14 november 2017 om 13:52
  Permalink

  Wat is het max. Afdrukformaat van telefoon foto?

  Beantwoorden
  • 17 november 2017 om 08:00
   Permalink

   Bij Albelli kan je gaan tot fotoboeken van 39×29 centimeter. Afhankelijk van de kwaliteit van je telefooncamera kan je daar gewoon foto’s op laten afdrukken. Let wel op dat een selfie een lagere resolutie heeft als een gewone foto.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *