Het vriendenkookboek zoals wij deze samengesteld hebben voor het bruidspaar

Enige tijd geleden zijn wij op zoek gegaan naar een vernieuwend en creatief idee om bij het bruidspaar aan te bieden waar wij ceremoniemeesters voor zijn. Zo zijn wij uiteindelijk op het VriendenKookboek.nl uitgekomen. Op deze pagina wordt onze ervaring als beheerder van het kookboek beschreven.

Waarom het vriendenkookboek.nl

Wij hebben gekozen voor het vriendenkookboek.nl omdat het een leuk initiatief én idee is om samen met familie en vrienden een kookboek te maken voor het bruidspaar. Het gemak van een online platform waarin iedereen een pagina toegewezen krijgt en zo zijn eigen favoriete recept kan plaatsen leek ons erg leuk. Één van de punten die ons over de streep had getrokken was de volgende ‘veelgestelde vraag’:

Kan ik de planning ook uit handen geven?

Ja, aangezien het VriendenKookBoek vaak cadeau wordt gegeven is er de speciale planningservice voor de initiatiefnemer ontwikkeld. In de uitnodiging staat een datum die je aankan houden. Wij regelen dan dat de mensen die jij uitnodigt per mail worden verzocht om hun recepten te plaatsen in het VriendenKookBoek. Geloof ons, dat houdt je project op schema en bespaart een hoop geregel. In totaal duurt het maximaal 7 werkdagen voordat het boek op het aangegeven adres op de deurmat valt. Vaak eerder.

Hoe ging het verzamelen en invoeren van recepten?

Positionering van een foto op een specifieke receptenpagina

Zoals op de website staat gaat dit vrij eenvoudig, echter zitten er wel diverse puntjes in die verbeterd kunnen worden (zie hieronder). Na het aanmaken van je profiel kan je kiezen uit diverse layouts voor het kookboek (A4 of A5, staand of liggend). Helaas is het niet mogelijk om hier vervolgens de deadline van het kookboek te wijzigen.

Na deze instellingen kan je de vrienden voor het boek uitnodigen. Via Google, Yahoo of Live kan je eenvoudig je adresbestand importeren, helaas biedt het systeem geen mogelijkheid tot het importeren van een lijst uit Excel. In dit geval hebben wij handmatig alle > 40 e-mailadressen één voor één ingevoerd. Na het invoeren en wijzigingen van het welkomstbericht zijn de uitnodigingen verstuurd naar alle deelnemers. Op dit moment kan de beheerder slechts de aan hem toegewezen pagina’s wijzigen en afwachten wat er gaat gebeuren.

Invoeren recept bij vriendenkookboek

Het invoeren van het recept lijkt eenvoudig. Na het selecteren van de layout, kan je eenvoudig de velden gaan invullen.  Het uploaden van foto’s gaat vrij makkelijk, echter zijn deze niet naar eigen wens te positioneren op de pagina’s. Bij het selecteren van een geschikte (grote) foto merk je daar bij de uiteindelijke druk niets van.

het is niet aan te raden om halverwege het proces een pagina qua layout te wijzigen aangezien de diverse layouts een verschillende indeling hebben voor wat betreft de velden: ingrediënten, bereidingswijze en het opmerkingenveld. Zie onderstaand overzicht voor de verschillen:

layout benodigde tijd titel ingrediënten bereidingswijze opmerking aantal tekens
tekst 40 40 300 1500 450 2330
2 foto onder 40 40 400 1500 250 2230
1 foto midden 40 40 250 1500 650 2480
2 foto boven 40 40 450 1290 250 2070

Als je ertoe besluit om van 650 tekens terug te gaan naar 250 tekens, ben je uiteindelijk 400 tekens kwijt die niet meer terug te halen zijn. Wanneer je binnen deze marges blijft is het geen probleem om de paginalayout te wijzigen.

Beheren van het boek

Inhoud boek met aan de linkerkan een pagina gevuld met 1 grote foto

Na het verstrijken van de deadline is er veel beheerswerk uitgevoerd voor het boek, zo moesten lege pagina’s gevuld worden met foto pagina’s, of eigen recepten aangezien het niet mogelijk is om pagina’s te verwijderen. De vereiste resolutie van afbeeldingen is erg hoog, waardoor je vrij grote afbeeldingen moet gebruiken voor een foto op een gehele pagina.

Qua beheer is het verder lastig dat het niet mogelijk is namen van de deelnemers te wijzigen aangezien het vriendenkookboek nog niet om kan gaan met diakrieten (vreemde tekens zoals ü, ö, é, etc). Namen waarin dit voorkomt worden op de plek van het diakriet afgebroken.

Technische problemen met het vriendenkookboek.nl

Helaas zijn wij gedurende het proces tegen technische problemen aangelopen. Van het ene op het andere moment stonden er onbekende namen bij de toegewezen pagina’s en waren diverse pagina’s voor gebruikers niet meer toegankelijk. Na diverse e-mailwisselingen en probleem uitwisselingen hebben we het uiteindelijk gecorrigeerd. Het lijkt erop dat bij het aanmaken van een nieuw boek (door iemand anders) de pagina ID’s soms dubbel worden uitgegeven.

Dit probleem is ons tot tweemaal toe overkomen gedurende het hele proces om dit boek te realiseren. Het gehele contact met de vrienden achter het vriendenkookboek verloopt vervolgens erg moeizaam. Hoop dat dit snel wordt opgepakt.

Afronding en uiteindelijk resultaat

Ondanks de problemen die zijn ondervonden tijdens het gehele proces zijn we tevreden met het eindresultaat. Tijdens de overhandiging van het boek op het huwelijksfeest hebben we veel complimenten ontvangen.

Het boek mag er wezen en het is erg leuk om de door jou ingevoerde recepten uiteindelijk in een boek terug te zien.

Verbeterpunten voor het vriendenkookboek.nl

De tekst staat erg dicht op de kantlijn voor de rechter pagina

Als beheerders hebben we zelf redelijk veel tijd besteed aan het afronden van het boek. Denk hierbij aan de finishing touch met de afbeeldingen, pagina’s die nog niet afgerond waren, fotokwaliteit, etc. Hier zou het vriendenkookboek.nl ook betere ondersteuning voor kunnen bieden. Hieronder enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn:

 • Meer instelmogelijkheden per boek:Het is nu niet mogelijk om de deadline in te stellen van het boek, waardoor je de controle zelf moet blijven uitvoeren. Overige instelmogelijkheden zijn:
  • Zelf de deadline van het boek kunnen instellen;
  • Variabele mogelijkheid om herinneringsmails te versturen;
  • Individuele herinneringsmails kunnen versturen;
  • Mogelijkheid om profielnamen te bewerken;
  • Bij opnieuw versturen uitnodigingsmail bevat e-mail <html> codes;
  • Opnieuw versturen mail gebeurd via eigen e-mail programma en niet via de website van vriendenkookboek.
 • Pagina/Foto opmaakinstellingen: Als je gewend bent om te werken met online fotoboeken (zoals bij Albelli – zie eerdere review) zijn de mogelijkheden van paginabewerkingen vrij minimaal. Hier zouden diverse verbeteringen in doorgevoerd kunnen worden;
 • Gelijke verdeling van de inhoudsblokken per pagina; Hierdoor gaat de opmaak niet verloren wanneer je wijzigt tussen de verschillende layout indelingen;
 • Scherm, afdrukvoorbeeld en daadwerkelijke boek gelijke layout; Er is momenteel een verschil qua layout van het scherm, afdrukvoorbeeld (PDF) en het daadwerkelijke boek. Het zou goed zijn dat deze drie één-op-één gelijk zijn; Je zorgvuldig gepositioneerde foto wordt links uitgelijnd in de uiteindelijke afdruk;
 • Mogelijkheid om pagina’s te verwijderen; Wanneer je werkt het een groot boek is het niet mogelijk tussenliggende pagina’s (door bv het niet krijgen van respons) te verwijderen;
 • Betere browserondersteuning: Met Internet Explorer is het bijvoorbeeld niet mogelijk om foto’s te verplaatsen en met Google Chrome wel.

Al met al redelijk wat punten, maar laat je niet afschrikken. Ik heb goede hoop dat de vrienden achter het vriendenkookboek dit oppakken. Daarbij is het resultaat van het boek erg leuk.

Ervaring met online kookboek vriendenkookboek.nl
Getagd op:             

Eén gedachte over “Ervaring met online kookboek vriendenkookboek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *