De landelijke partijen zullen vanaf nu het nieuws gaan domineren en waarschijnlijk ook grote invloed uitoefenen op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Na het persconferentie van Jan-Peter Balkenende over het ontslag van het kabinet is het moddergooien begonnen. PvdA beschuldigd het CDA en CDA beschuldigd op haar beurt PvdA. Lokaal wordt er ook wat modder gegooid, blijkbaar geeft dat diverse mensen een goed gevoel. Hoewel er vorige week een lijsttrekkersdebat was in het gemeentehuis, heeft dit geen effect op de peiling aangezien het een vrij neutraal debat is geweest. Ook speelt meer dat TNS-NIPO verwacht dat er een lagere opkomst wordt verwacht. Naast het debat zijn er ook diverse partijen op pad geweest. Afgelopen zaterdag waren bijvoorbeeld PvdA, CDA en D66 in de Huizer winkelcentra te vinden. Ook hangen er naast alle wegen driehoeksborden met daarop de lijsttrekkers.

De voorlaatste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in Huizen laat diverse verschuivingen zien. De meeste zijn slechts procentueel, echter is het wederom stuivertje wisselen tussen D66 en GroenLinks met een zetel. Hoewel CDA in de vorige peiling procentueel de grootste was geworden is die eer wederom aan de VVD toebedeeld. CDA heeft 1% moeten inleveren, maar komt door de lijstverbinding met ChristenUnie en SGP alsnog op 6 zetels uit. PvdA staat vooralsnog op 4 zetels, maar is procentueel wel aan het stijgen. Dit laatste komt met name doordat Maurice de Hond in zijn peiling van afgelopen zondag PvdA met 4 zetels heeft laten stijgen.

GroenLinks heeft 1 zetel ingeleverd en die wordt nu toebedeeld aan D66. Als deze peiling door gaat wordt D66 een serieuze kandidaat om aan de coalitie deel te nemen. In het voorlaatste verkiezingsdebat had Ron Schaap ook aangegeven daar open voor te staan. Mogelijke coalities in Huizen kunnen worden gevormd door VVD-CDA-PvdA, VVD-CDA-D66 of VVD-PvdA-D66. En er zijn verder ook nog varianten te bedenken met 4 partijen in de coalitie wat dus ook waarschijnlijk 4 wethouders zal opleveren.

Hoe het één en ander op 8 dagen zal uitvallen is nog onbekend. Dat de gemeenteraadsverkiezingen vertaald zullen worden als opwarmertje naar 9 juni zal duidelijk zijn. Diverse kamerleden en fractievoorzitters zijn deze dagen te bekijken/beluisteren in radioprogramma, TV uitzendingen van Pauw en Witteman, De Wereld draait door, etc, etc. Helaas zijn hierdoor de lokale thema’s minder de aandacht krijgen, hopelijk zal de kiezer hier zich wel in gaan verdiepen.

Eerdere peilingen

Peiling week 8: Een opwarmertje voor 9 juni?
Getagd op:                         

2 gedachten over “Peiling week 8: Een opwarmertje voor 9 juni?

 • 23 februari 2010 om 17:57
  Permalink

  Waar komt die peiling vandaan Ruben? Dit is voor mij nieuw… een lokale peiling.

  Beantwoorden
 • 24 februari 2010 om 01:13
  Permalink

  Welke modder wordt er lokaal gegooid Ruben?

  Groet,
  Maarten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *