In de landelijke peilingen van Peil.nl en de Politieke Barometer is het CDA inmiddels ook de grootste geworden, echter heeft dat geen invloed op onze lokale peiling aangezien het CDA hier in de peiling van week 6 inmiddels de grootste was geworden. Daar waar op landelijk niveau het vertrouwen in het kabinet een dieptepunt heeft bereikt, komen lokaal de campagnes op gang. Afgelopen week kwam de spandoekengate ten einde nadat Bikkers symbolisch één spandoek heeft verwijderd. Op het ’t Merk hangt het spandoek nu mooi boven het verkiezingsbord en is er extra ruimte gekomen voor de overige partijen door het ophangen van een extra aanplakbord.

Verder zijn de diverse partijen al in actie geweest, zo waren Dorpsbelangen Huizen en CDA aanwezig bij de sleuteloverdracht aan de Gooikikker, gingen CDA en VVD de markt op en was ChristenUnie aanwezig in de Rustmaat.  Rondom SGP, Leefbaar Huizen en PvdA was het nog stil. Laatstgenoemde heeft op zijn blog ook aangegeven dat het nog te vroeg is voor campagne voeren en dat we ze vanaf a.s. op de markten kunnen verwachten. De komende week komt er ook weer een lijsttrekkersdebat, op 18 februari. Iedereen kan a.s. donderdag naar het gemeentehuis komen en daar zijn vragen stellen aan de lokale lijsttrekkers die er echt toe doen. Het landelijke debat vanavond op Nederland 2 is te populistisch en behandeld geen lokale thema’s.

Hoewel de grafieken een onveranderd beeld  geven, is op de achtergrond duidelijk te zien dat GroenLinks haar derde zetel te danken heeft aan de lijstverbinding met PvdA. Verder profiteert CDA Huizen ook van de lijstverbinding met ChristenUnie en SGP, echter was dit in de peiling van vorige week ook al het geval. De huidige top drie zou dan ook zijn: CDA, VVD en PvdA.

Nu de landelijke aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen ook steeds groter wordt verwacht ik de komende twee weken nog wel verschuivingen in de peiling. Ook worden de lokale campagnes verder geïntensiveerd en staat de lokale media vol met lokale politiek. Nieuwsblad voor Huizen en de Huizer Courant zijn er beide meerdere pagina’s aan kwijt en ze hebben aan vulling geen gebrek, het is voor de lokale partijen dan ook moeilijk om onderscheidend te zijn. Dorpsbelangen krijg in ieder geval op 24 februari een landelijk podium in Man bijt Hond.

Eerdere peilingen

Peiling week 7: Groenlinks profiteert van lijstverbinding
Getagd op:                 

3 gedachten over “Peiling week 7: Groenlinks profiteert van lijstverbinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *