Met potlood stemmen tijdens de verkiezingen
Stemmen met potlood!

Zoals inmiddels gebruikelijke, heb ik een nieuwe analyse gedaan van de stemwijzer. In dit geval van de StemWijzer Noord Holland voor Provinciale Statenverkiezing in Noord-Holland. We kunnen immers op 18 maart naar de stembus om een weloverwogen stem uit te brengen. Net zoals in voorgaande jaren zullen veel mensen hun stem laten afhangen van de stemwijzer, maar is dat wel zo verstandig?

Stemwijzer Noord Holland – een analyse

Toelichting: Hoe hoger het cijfer des te meer wijken partijen af qua antwoorden.
Toelichting: Hoe hoger het cijfer des te meer wijken partijen af qua antwoorden. (klik voor vergroting)

Voor deze analyse zijn alle antwoorden (klik voor alle antwoorden) van de partijen verwerkt in een matrix waarna er diverse berekeningen op zijn losgelaten. Wat uiteindelijk de matrix aan de rechterzijde heeft opgeleverd.

In eerste instantie valt op dat er geen grote excessen zijn als het gaat om ‘eens’ of ‘oneens’ antwoorden op de stellingen van de stemwijzer Noord Holland. PvdA heeft 67% van de vragen met ‘eens’ beantwoordt en CDA heeft met 60% de vragen het meest met ‘oneens’ beantwoordt. Twee partijen hebben een verhouding 14/15 als het gaat om de antwoorden op de stellingen. Dit zijn 50Plus en PVV.

Stemwijzer Noord Holland – Welke partijen zijn elkaars uitersten?

Op basis van de afbeelding/matrix is eenvoudig te bepalen welke partijen dicht bij elkaar staan of elkaars uitersten zijn. Hoe hoger het cijfer in de matrix hoe meer afwijkend hebben de partijen geantwoord. Een laag cijfer geeft aan dat de partijen dicht bij elkaar zitten qua antwoorden.

Stemwijzer Noord Holland – De tegenpolen

Kunnen we verbinden in de provincie of zijn we elkaars tegenpolen?
Kunnen we verbinden in de provincie of zijn we elkaars tegenpolen?

De uitersten in deze analyse van de stemwijzer Noord Holland zijn de volgende partijen:

 • SP is het in 24 stellingen niet eens met de VVD. Daarnaast heeft SP ook weinig overeenstemming met CDA, 50Plus en D66;
  • Coalitievorming tussen deze partijen zal daarom vrij lastig worden zonder dat de partijen water bij de wijn zullen doen;
 • GroenLinks heeft 22 stellingen afwijkend beantwoordt ten opzicht van zowel VVD als PVV.
  • Deze lijn komt overeen met de eerdere analyses die er gedaan zijn. Veelal heeft Groenlinks weinig overeenstemming met deze ‘liberale’ partijen.

Opvallend is dat de linkse partijen toch vaak afwijkende antwoorden hebben gegeven en dat de partijen aan de rechterkant dichter bij elkaar zitten. Een coalitie op links zal volgens deze analyse van de Stemwijzer Noord Holland een lastige situatie worden.

Stemwijzer Noord Holland – Overeenstemming?

Wat opvalt is dat sommige partijen erg dicht bij elkaar zitten met betrekking tot de antwoorden op de stellingen van de Stemwijzer Noord Holland.

 • CDA heeft slechts 5 of 6 keer anders op de stellingen gereageerd dan PVV en VVD;
  • Een coalitie tussen deze partijen zou volgens deze analyse eenvoudig zijn, echter heeft CDA aangegeven na de samenwerking voor Rutte 1 aangegeven niet meer met PVV te willen samenwerken.
 • GroenLinks heeft een afwijking van 8,5 met CU/SGP en liggen verhoudingsgewijs dicht bij elkaar;

Voor een eigen analyse kan je alle antwoorden van alle partijen met de ‘Eens’ en ‘Oneens’ doornemen. Benieuwd of er nog overige resultaten te vinden zijn voor deze analyse van de stemwijzer Noord Holland.

Stemwijzer Noord Holland – Standpunten zonder discussie

Door alle antwoorden naast elkaar te zetten is ook vrij snel duidelijk welke stellingen op praktisch geen discussie zullen leiden tussen de diverse partijen.

 • Stelling 2 “Bel en Buurtbussen” – 8 partijen zijn het ‘eens’ met deze stelling. Alleen SP was het ‘oneens’;
 • Stelling 19 “Recreatie natuurgebieden” – 8 partijen zijn het ‘eens’ met deze stelling. Alleen CDA is het ‘oneens’.

Deze stellingen zullen bij een mogelijke collegevorming tussen één van die 8 partijen geen problemen opleveren. Ook de toekomstige oppositie zou hier eenvoudig mee kunnen instemmen.

Overige informatie Stemwijzer Noord Holland

Provincie Noord Holland

Natuurlijk is er veel meer informatie te verzamelen uit de antwoorden op de stellingen van stemwijzer Noord Holland. Hieronder enkele weetjes:

 • PvdA is het het meest ‘eens’ met de stellingen. 20 keer is dit het antwoord van PvdA geweest;
 • CDA heeft het meest ‘oneens’ als antwoord gegeven op de stellingen. 18 keer is dit het antwoord geweest;
 • CU/SGP is de partij die 3 keer ‘Geen van beide’ heeft geantwoord. Naast CU/SGP heeft alleen D66 1 keer ‘Geen van beide’ als antwoord gegeven;
 • Totaal is 136 keer ‘eens’ als antwoord gegeven, 121 keer ‘oneens’ en 4 keer ‘Geen van beide’.

Benieuw hoe jezelf zal scoren in de Stemwijzer Noord Holland? Ga snel naar de website en vul deze in!

Analyse stemwijzer Noord Holland 2015

4 gedachten over “Analyse stemwijzer Noord Holland 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *